top of page

GUUSJE VAN NOORDEN

Guusje van Noorden (portret zw).jpg

Genoot haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten (1972-1977) en daarna aan de Jan van Eyck academie (1977-1979) te Maastricht bij Pieter Defesche.

In 1982 kreeg zij een medaille voor de Europa prijs voor Vrije Schilderkunst van de stad Oostende. En in 1988 een stipendium van de stad Mannheim, waar zij zich verdiepte in de grafische technieken t.w. lithografie en zeefdruk.

 

Monumentale schilderijen

Haar vroege schilderijen roepen associaties op met de kosmos en hemelse diepten, en een romantisch verlangen naar blauwe luchten en eindeloze verten. De triptiek Galaxy uit 1987 getuigt hiervan.

 

Grafisch werk

In het grafisch werk, inspireert het Hollandse stilleven haar tot het maken van zeefdrukken in vereenvoudigde vormen en heldere kleuren; de serie 'Tutti Frutties' ontstaat.

 

Paysages

Sinds 2001 brengt zij regelmatig haar tijd door in een monumentaal schoolgebouw op de Franse campagne in noord-oost Frankrijk. Het grote lichte atelier nodigt uit tot het maken van monumentale schilderijen. Het omliggende landschap en het werken naar de natuur voert terug naar een lyrische expressieve figuratie. Het Franse landschap inspireert tot monumentale schilderijen met een sterke compositie, met een figuratief karakter. De heldere kleuren en het persoonlijke handschrift zijn kenmerkend voor schilderijen met het thema Paysages.

 

Microkosmos

Later evolueren haar abstracte monumentale olieverf schilderijen met hun expressieve stralende kleuren ,vloeiende verfvlakken en vormen, naar een eigen werkelijkheid. Er ontstaat een naar binnen gerichte interesse; waarbij het zoeken naar de essentie van de schilderkunst voorop staat.

 

Het werk van Guusje van Noorden is vertegenwoordigd in diverse particuliere en overheidscollecties, in binnen-, en buitenland. Naast de monumentale schilderijen maakt zij sedert 2002 ook objecten, die zij in 2018 exposeerde in het park van Robert Garcet in Eben Eymael. Zij werkt afwisselend in Maastricht en Frankrijk.

bottom of page