top of page

GERARD SCHUWIRTH

IMG_4292.JPG

Gerard Schuwirth (geb. te Heerlen) studeerde aan  de Academie voor Beeldende Kunsten  1973-1978 te Maastricht.

Hij exposeerde o.a. in Spanje, Frankrijk, België, Denemarken en de U.S.A.

Daarnaast heeft hij meerdere monumentale opdrachten uitgevoerd.

Hij werkt afwisselend in Maastricht en Frankrijk.

 

De beelden van Gerard Schuwirth vormen een spel van beweging en ruimtelijkheid en lijken de zwaartekracht uit te dagen. Zijn beelden ogen licht en dynamisch. Hij werkt graag met harde materialen zoals brons, steen, staal, rvs en kunststof en soms in onderlinge combinaties hiervan. Door de jaren heen is zijn werk geregeld  veranderd qua vorm en materiaal; desondanks is zijn vormtaal  steeds te herkennen.

Natuurstudies vormen de basis voor het maken van kleine plastieken. Deze studies staan meer variatie en experiment toe en dienen als schaalmodel voor grotere sculpturen. Idee en vorm, in combinatie met materiaalkeuze, moeten kloppen en een eenheid zijn. Hiertoe behandelt hij het materiaal net zolang tot dit past binnen de vorm die hij wil uitdrukken. Los van woorden en verklaringen probeert hij de toeschouwer mee te nemen naar de poëtische vormtaal die spreekt uit zijn beelden.

De laatste jaren is hij druk bezig met keramiek maakt  gebruik van draaischijf , mallen en uit de vrije hand geboetseerde holle vormen, al of niet gecombineerd met zelf samengestelde glazuren.

bottom of page